- PL/SQL - Home
- PL/SQL - Overview
- PL/SQL - Environment
- PL/SQL - Basic Syntax
- PL/SQL - Data Types
- PL/SQL - Variables
- PL/SQL - Constants and Literals
- PL/SQL - Operators
- PL/SQL - Conditions
- PL/SQL - Loops
- PL/SQL - Strings
- PL/SQL - Arrays
- PL/SQL - Procedures
- PL/SQL - Functions
- PL/SQL - Cursors
- PL/SQL - Records
- PL/SQL - Exceptions
- PL/SQL - Triggers
- PL/SQL - Packages
- PL/SQL - Collections
- PL/SQL - Transactions
- PL/SQL - Date & Time
- PL/SQL - DBMS Output
- PL/SQL - Object Oriented
PL/SQL Mock Test
This section presents you various set of Mock Tests related to PL/SQL. You can download these sample mock tests at your local machine and solve offline at your convenience. Every mock test is supplied with a mock test key to let you verify the final score and grade yourself.
PL/SQL Mock Test I
Q 1 - Which of the following is not true about the PL/SQL language?
A - It supports embedded SQL statements.
B - It has all the features of a modern structured programming language.
Answer : C
Q 2 - Which of the following is not true about the PL/SQL language?
A - PL/SQL's general syntax is based on that of ADA and Pascal programming language.
B - Apart from Oracle, PL/SQL is available in TimesTen in-memory database and IBM DB2.
Answer : D
Q 3 - Which of the following is true about the PL/SQL language?
A - PL/SQL provides access to predefined SQL packages.
B - PL/SQL provides support for Object-Oriented Programming.
C - PL/SQL provides support for Developing Web Applications and Server Pages.
Answer : D
Q 4 - Which of the following is not true about the declaration section of a PL/SQL block?
A - This section starts with the DECLARE keyword.
B - It is a mandatory section.
C - It defines all variables, cursors, subprograms, and other elements to be used in the program.
Answer : B
Q 5 - Which of the following is true about the execution section of a PL/SQL block?
A - It is enclosed between the keywords BEGIN and END.
B - It is a mandatory section.
Answer : D
Q 6 - Which of the following is not true about the execution section of a PL/SQL block?
A - It should have more than one executable line of code.
B - It may have just a NULL command to indicate that nothing should be executed.
Answer : A
Q 7 - Which of the following is not true about the exception handling section of a PL/SQL block?
A - This section starts with the EXCEPTION keyword.
B - It is a mandatory section.
C - It contains exception(s) that handle errors in the program.
Answer : B
Q 8 - Which of the following is true about comments in PL/SQL?
A - Comments are explanatory statements.
B - PL/SQL supports both single-line and multi-line comments.
Answer : D
Answer : A
Q 10 - Which of the following is true about data types in PL/SQL?
Answer : D
Q 11 - Which of the following is true about scalar data types in PL/SQL?
A - They hold single values with no internal components.
B - Examples of scalar data types are NUMBER, DATE, or BOOLEAN.
Answer : D
Q 12 - Which of the following is true about character data types and subtypes in PL/SQL?
A - LONG is a variable-length character string with maximum size of 32,760 bytes.
B - ROWID is a physical column identifier, the address of a column in an ordinary table.
C - CHAR is a variable-length character string with maximum size of 32,767 bytes.
D - NCHAR is a variable-length national character string with maximum size of 32,767 bytes.
Answer : A
Q 13 - Which of the following is not true about large object data types and in PL/SQL?
A - BFILE is used to store large binary objects in operating system files outside the database.
B - BLOB is used to store character data in the database.
C - CLOB is used to store large blocks of character data in the database.
D - NCLOB is used to store large blocks of NCHAR data in the database.
Answer : B
Q 14 - What value will be assigned to the variable declared as below −
counter binary_integer;
Answer : C
Q 15 - Consider the following code −
DECLARE
-- Global variables
num number := 95;
BEGIN
dbms_output.put_line('num: ' || num1);
DECLARE
-- Local variables
num number := 195;
BEGIN
dbms_output.put_line('num: ' || num1);
END;
END;
What will happen when the code is executed?
A - It wont execute, it has syntax error
B - It will print num: 95 num: 195
Answer : B
Q 16 - What is wrong in the following code?
DECLARE c_id := 1; c_name customers.name%type; c_addr customers.address%type; BEGIN SELECT name, address INTO c_name, c_addr FROM customers WHERE id = c_id; END;
A - You cannot use the SELECT INTO statement of SQL to assign values to PL/SQL variables.
B - The SELECT INTO statement here is wrong. It should be: SELECT c_name, c_address INTO name, addr
C - The WHERE statement is wrong. It should be: WHERE id := c_id;
D - The variable c_id should be declared as a type-compatible variable as −
c_id customers.id%type := 1;
Answer : D
Q 17 - Which of the following is not true about PL/SQL constants and literals?
A - A constant holds a value that once declared, does not change in the program.
B - The CONSTANT declaration cannot impose the NOT NULL constraint.
Answer : B
Q 18 - What will be the output of the following code snippet?
DECLARE
a number (2) := 21;
b number (2) := 10;
BEGIN
IF ( a <= b ) THEN
dbms_output.put_line(a);
END IF;
IF ( b >= a ) THEN
dbms_output.put_line(a);
END IF;
IF ( a <> b ) THEN
dbms_output.put_line(b);
END IF;
END;
Answer : C
Q 19 - What would be printed when the following code is executed?
DECLARE
x NUMBER;
BEGIN
x := 5;
x := 10;
dbms_output.put_line(-x);
dbms_output.put_line(+x);
x := -10;
dbms_output.put_line(-x);
dbms_output.put_line(+x);
END;
Answer : A
Q 20 - To get the server output result and display it into the screen, you need to write −
Answer : A
Q 21 - Which of the following is not true about PL/SQL decision making structures?
B - The IF statement also adds the keyword ELSE followed by an alternative sequence of statement.
C - The IF-THEN-ELSIF statement allows you to choose between several alternatives.
Answer : D
Q 22 - Which of the following is true about the following code snippet?
DECLARE
a number(3) := 100;
BEGIN
IF (a = 50 ) THEN
dbms_output.put_line('Value of a is 10' );
ELSEIF ( a = 75 ) THEN
dbms_output.put_line('Value of a is 20' );
ELSE
dbms_output.put_line('None of the values is matching');
END IF;
dbms_output.put_line('Exact value of a is: '|| a );
END;
B - It will print 'None of the values is matching'.
None of the values is matching
Exact value of a is: 100
Answer : A
Explanation
the ELSIF statement is wrongly written as ELSEIF
Q 23 - Which of the following is true about the following code snippet?
DECLARE
a number(3) := 100;
BEGIN
IF (a = 50 ) THEN
dbms_output.put_line('Value of a is 10' );
ELSIF ( a = 75 )
dbms_output.put_line('Value of a is 20' );
ELSE
dbms_output.put_line('None of the values is matching');
END IF;
dbms_output.put_line('Exact value of a is: '|| a );
END;
B - It will print 'None of the values is matching'.
None of the values is matching
Exact value of a is: 100
Answer : A
Explanation
it has the THEN keyword missing in the ELSIF statement
Q 24 - Which of the following is true about the following PL/SQL CASE statement syntax?
CASE selector
WHEN 'value1' THEN S1;
WHEN 'value2' THEN S2;
WHEN 'value3' THEN S3;
...
ELSE Sn; -- default case
END CASE;
C - It is you can specify the literal NULL for all the S expressions and the default Sn.
Answer : B
Q 25 - What is the output of the following code?
DECLARE
grade char(1) := 'B';
BEGIN
case
when grade = 'A' then dbms_output.put_line('Excellent');
when grade = 'B' then dbms_output.put_line('Very good');
when grade = 'C' then dbms_output.put_line('Well done');
when grade = 'D' then dbms_output.put_line('You passed');
when grade = 'F' then dbms_output.put_line('Better try again');
else dbms_output.put_line('No such grade');
end case;
END;
Answer : C
Answer Sheet
| Question Number | Answer Key |
|---|---|
| 1 | C |
| 2 | D |
| 3 | D |
| 4 | B |
| 5 | D |
| 6 | A |
| 7 | B |
| 8 | D |
| 9 | A |
| 10 | D |
| 11 | D |
| 12 | A |
| 13 | B |
| 14 | C |
| 15 | B |
| 16 | D |
| 17 | B |
| 18 | C |
| 19 | A |
| 20 | A |
| 21 | D |
| 22 | A |
| 23 | A |
| 24 | B |
| 25 | C |