Usuwanie lub odzyskiwanie tablic i folderów Freeform na Macu
Możesz usuwać tablice i foldery Freeform, których już nie potrzebujesz. Jeśli zmienisz zdanie, możesz także odzyskać usunięte rzeczy w ciągu 30 dni.
Usuwanie tablicy
Przejdź do aplikacji Freeform
na Macu.
Kliknij w kategorię na pasku bocznym.
Jeśli nie widzisz paska bocznego, wybierz polecenie menu Widok > Pokaż pasek boczny.
Zaznacz jedną lub więcej tablic, a następnie naciśnij Delete.
Jeśli usuniesz tablicę, która została udostępniona Tobie bezpośrednio, stracisz dostęp do niej. Właściciel tablicy i inni uczestnicy będą nadal ją widzieć.
Jeśli usuniesz własną tablicę lub tablicę znajdującą się wewnątrz udostępnianego Ci folderu, zostanie ona przeniesiona na 30 dni do folderu Ostatnio usunięte dla Ciebie oraz dla osób, którym była przez Ciebie udostępniana.
Usuwanie folderu
Ważne: Jeśli chcesz usunąć folder, ale pozostawić znajdujące się w nim tablice, przenieś tablice przed jego usunięciem.
Przejdź do aplikacji Freeform
na Macu.
Podczas przeglądania tablic kliknij z klawiszem Control w folder na pasku bocznym, a następnie wybierz Usuń. (Jeśli nie widzisz paska bocznego, wybierz polecenie menu Widok > Pokaż pasek boczny).
Usunięcie folderu zawierającego tablice powoduje usunięcie również samych tablic. Jeśli folder jest udostępniony, to, co widzą inni uczestnicy, zależy od tego, czy folder należy do Ciebie, czy korzystasz z zaproszenia do niego.
Usuwanie własnego folderu: Folder zostanie przeniesiony do folderu Ostatnio usunięte, z którego można go odzyskać w ciągu 30 dni. Uczestnicy nie mogą odzyskać folderu udostępnionego im przez Ciebie, ale mogą odzyskać udostępniane im podfoldery, które nie były głównym udostępnianym folderem. Aby upewnić się, że folder został całkowicie usunięty i nie jest już udostępniany, trwale usuń go z folderu Ostatnio usunięte.
Usuwanie folderu udostępnionego Ci przez kogoś innego: Folder przestanie być widoczny i zostanie usunięty z Twoich urządzeń. Pozostali użytkownicy zachowują folder, ale lista uczestników nie będzie już zawierać Twojego imienia i nazwiska. Właściciel nadal widzi Twoje imię i nazwisko (z oznaczeniem „Zaproszono”), a Ty możesz później ponownie dołączyć, używając pierwotnie otrzymanego łącza.
Usuwanie podfolderu w folderze udostępnionym Ci przez kogoś innego: Podfolder zostanie przeniesiony do folderu Ostatnio usunięte dla Ciebie oraz wszystkich osób, którymi był udostępniany.
Odzyskiwanie ostatnio usuniętej tablicy lub folderu
Jeśli się rozmyślisz, możesz odzyskać usuniętą tablicę lub usunięty folder.
Przejdź do aplikacji Freeform
na Macu.
Kliknij w Ostatnio usunięte na pasku bocznym.
Jeśli nie widzisz paska bocznego, wybierz polecenie menu Widok > Pokaż pasek boczny.
Kliknij z klawiszem Control w tablicę lub folder w folderze Ostatnio usunięte, wybierz Odzyskaj do, a następnie wybierz folder docelowy.
Uwaga: Nie możesz otworzyć tablicy w folderze Ostatnio usunięte, ale możesz przejrzeć usunięty folder przed jego odzyskaniem.
Usunięte tablice i foldery pozostają w folderze Ostatnio usunięte przez 30 dni.
Jeśli usunięta udostępniana tablica lub folder należały do Ciebie: Odzyskanie tablicy lub folderu z folderu Usunięte ostatnio przywraca dostęp wszystkim użytkownikom. Aby upewnić się, że udostępniany folder został trwale usunięty, usuń go z folderu Ostatnio usunięte.
Jeśli usunięta tablica lub folder nie należały do Ciebie: Możesz odzyskać usuniętą tablicę lub folder z folderu Ostatnio usunięte.
Jeśli właściciel usunął udostępniany Ci folder najwyższego poziomu: Folder pojawia się w folderze Ostatnio usunięte. Nie możesz go odzyskać, ale można utworzyć jego kopię.
Trwałe usuwanie ostatnio usuniętej tablicy lub folderu
Usuniętą w zwykły sposób tablicę lub folder możesz usunąć trwale. Użytkownicy mogą trwale usuwać dowolne udostępniane tablice lub foldery, które są ich własnością. Uczestnicy mogą trwale usuwać udostępniane podfoldery lub tablice, ale nie mogą usuwać udostępnianych folderów najwyższego poziomu.
Przejdź do aplikacji Freeform
na Macu.
Kliknij w Ostatnio usunięte na pasku bocznym, a następnie zaznacz tablicę lub folder.
Jeśli nie widzisz paska bocznego, wybierz polecenie menu Widok > Pokaż pasek boczny.
Naciśnij klawisz Delete, a następnie kliknij w Usuń w wyświetlonym oknie dialogowym.
Trwałe usunięcie folderu udostępnianego zawierającego tablice powoduje trwałe usunięcie również samych tablic. Jeśli jesteś właścicielem folderu udostępnianego, osoby, którym był udostępniany, tracą dostęp do niego.