Korzystanie na Macu z funkcji Zaloguj się, używając konta Apple
Logowanie się przy użyciu konta Apple to szybki i prywatny sposób logowania się w aplikacjach i witrynach. Funkcja ta w bezpieczny sposób tworzy konto w aplikacji lub witrynie przy użyciu Twojego konta Apple — bez konieczności wypełniania formularzy, weryfikowania adresu e‑mail i wybierania nowego hasła, upraszczając w ten sposób logowanie.
Tworzenie konta w aplikacji lub witrynie
Gdy na Macu pojawi się prośba o utworzenie konta w aplikacji lub witrynie, kliknij w przycisk logowania lub kontynuowania za pomocą konta Apple (jeśli opcja ta jest dostępna).
Postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie, pamiętając o kwestiach przedstawionych poniżej. Dostępne opcje mogą się różnić w zależności od aplikacji lub witryny.
Jeśli nie chcesz używać swojego prawdziwego imienia i nazwiska, kliknij w pole Nazwa i wprowadź inne imię i nazwisko.
Jeśli w ustawieniach konta Apple z Twoim kontem Apple powiązany jest więcej niż jeden adres e‑mail, wybierz adres e‑mail, którego chcesz używać w tej aplikacji lub witrynie.
Jeśli nie chcesz ujawniać swojego adresu e‑mail, kliknij w Ukryj mój e‑mail. Apple wygeneruje losowy, niepowtarzalny adres e‑mail, który będzie używany do przekazywania wiadomości z danej aplikacji lub witryny na Twój prawdziwy adres e‑mail.
Logowanie się na swoim koncie w aplikacji lub witrynie
Przejdź na Macu do aplikacji lub witryny, a następnie kliknij w przycisk logowania się za pomocą konta Apple.
Wprowadź swoje hasło logowania na Macu (zamiast niego może być wymagane wprowadzenie hasła konta Apple) lub użyj Touch ID.
Możesz także logować się za pomocą innych swoich urządzeń, takich jak iPhone, iPad, Apple TV 4K lub Apple Watch, zalogowanych na tym samym koncie Apple.
Zmienianie ustawień funkcji „Zaloguj się, używając konta Apple” dotyczących aplikacji lub witryny
Przejdź do aplikacji Ustawienia systemowe
na Macu.
Kliknij w swoje imię i nazwisko u góry paska bocznego.
Jeśli nie widzisz swojego imienia i nazwiska, kliknij w Zaloguj się, wprowadź adres e‑mail lub numer telefonu swojego konta Apple, a następnie wprowadź swoje hasło.
Kliknij w Zaloguj się, używając konta Apple.
Kliknij w aplikację lub witrynę, a następnie wykonaj dowolną z następujących czynności:
Wyłączanie przekazywania e‑maili: Wyłącz opcję Przekazuj do. Nie będziesz otrzymywać kolejnych e‑maili z danej aplikacji lub witryny.
Wyłączanie logowania się, używając konta Apple: Kliknij w Usuń.
Podczas następnego użycia tej aplikacji lub witryny może pojawić się prośba o utworzenie nowego konta.
Zmienianie adresu używanego do przekazywania e‑maila z aplikacji i witryn
Jeśli podczas tworzenia konta w aplikacji lub witrynie wybierzesz ukrycie swojego adresu e‑mail, a z Twoim kontem Apple powiązany jest więcej niż jeden adres e‑mail, możesz zmienić adres, na który będą przekazywane wiadomości. Zobacz: Korzystanie z funkcji Ukryj mój adres e‑mail.
Udostępnianie swoich kont funkcji Zaloguj się, używając konta Apple
Możesz udostępniać członkom rodziny i bliskim znajomym swoje konta korzystające z funkcji Zaloguj się, używając konta Apple. Służy do tego aplikacja Hasła. Zobacz: Udostępnianie haseł lub kluczy na Macu zaufanym osobom w Podręczniku użytkownika Haseł na Macu.